בתי אבות לתשושי נפש, הם בתי אבות המיועדים לקשישים בעלי מחלות דמנטיות לרבות אלצהיימר. את האבחנה הרפואית וההמלצה להיעזר בבית אבות מהסוג הזה לקשישים מסוימים, מוסמך לתת רק רופא מתחום הפסיכיאטריה או מתחום הפסיכוגריאטריה וזאת בהסתמך על אבחון ובדיקות המעידים על המחלה.
אם החיפוש אחרי בית אבות מתאים להורה הוא עניין מתיש, הרי שאיתור בית אבות לתשושי נפש שיענה על הדרישות שלכם- מתיש שבעתיים. במשפחות רבות, מתקבלת ההחלטה להעביר את הקשיש למחלקה לתשושי נפש רק אחרי שהוא כבר לא בר דעת או בעל כושר החלטה להביע דעתו לגבי המקום. מכאן, שכול כובד האחריות על בחירת בית אבות ראוי, מוטלת, כמעט תמיד, על כתפי הילדים.
סיבה נוספת לבעייתיות בנושא היא העובדה שבתי אבות לתשושי נפש הפכו בשנים האחרונות למבוקשים ביותר. בשנים האחרונות גדלו מאוד מספר הקשישים המאובחנים כתשושי נפש. 10% מהאנשים עד גיל 65 ו-40% מעל גיל 80 מוגדרים ככאלה. עד לפני עשור או שניים, ילדים להורים תשושי נפש ראו בבתי אבות לתשושי נפש כמוצא אחרון. הסטריאוטיפ שדבק במוסדות אלו לא היה טוב בלשון המעטה. הגדילה המשמעותית באחוזי החולים במחלות דמנטיות, יצרה ביקוש הולך וגדל לבתי אבות שיתנו פתרון לבעיה ובהדרגה גדל מאוד מספרם של בתי האבות הראויים שהן רמת הטיפול והן רמת החיים המוצעים בהם לחולים – טובה במקרים רבים מהטיפול בחולים אלו בבית.
היתרונות של טיפול בבית אבות לתשושי נפש על פני הטיפול בבית
ניתן למנות מספר יתרונות מובהקים לשילוב של חולה תשוש נפש בבית אבות ייעודי על פני הטיפול בביתו בסיוע של אחות פרטית:
1. רופא מוסמך בבית אבות זמין לקשיש 24/7 דהיינו בכל דקה נתונה בה נזקק הקשיש לרופא, הוא יזכה לטיפול איכותי ומקצועי.
2. שרותי משק בית- בתי אבות לתשושי נפש כוללים שרותי משק בית לרבות כביסות, ארוחות, ניקיונות ועוד.
3. פעילויות פרא רפואיות – קשישים תשושי נפש נוטים להתנוון עד שהיכולת התפקודית שלהם קורסת לחלוטין. לא ניתן למנוע את המחלה אבל פעילויות בריפוי ועיסוק, טיפול באומנות ופעילות גופנית יכולים להאט אותה. בתי אבות לתשושי נפש כוללים פעילויות אלו כחלק מטיפול התומך בחולים אלו.
4. פעילויות חברתיות- קיימות ומותאמות למצבם של הקשישים והם מאפשרים להם ליהנות מחברתם של אנשים אחרים.
איך מומלץ לבחור בית אבות לתשושי נפש?
בחירת בית אבות לתשושי נפש עבור יקירכם שיענה על צרכיו של ההורה ועל צרכיכם שלכם צריכה להביא בחשבון מספר שיקולים הכרחיים:
1. מיקום בית האבות- בחירת בית אבות קרוב לאזור מגוריכם יקל עליכם מאוד בנסיעות אליו ויאפשר לכם לבקר את יקירכם לעיתים קרובות יותר.
2. הצוות הרפואי- בחנו את אדיבותו של הצוות הרפואי אל הדיירים האחרים בבית ואת היחס שלהם כלפי הקשישים השוהים בו.
3. הרמה תפקודית של הקשישים האחרים - בחנו את הקשישים שכבר נמצאים בבית האבות ובדקו האם הם נמצאים ברמה תפקודית זהה לזו של הוריכם. קשיש יטיב להשתלב בבית אבות בו התפקוד של הדיירים האחרים דומה או זהה לשלו.
4. הפעילויות המתקיימות במקום - בדקו והתרשמו מהפעילויות בבית האבות ומאופן התאמתם להורה שלכם.
שיקולים אלו הינם חשובים מאוד. הם אלו שיקבעו, בסופו של יום, את איכות חייהם של יקיריכם להם יזכו בימים הבאים.