הגדרת תשוש נפש

תשוש נפש הוא אדם הסובל מירידה קוגניטיבית, לרבות בעיות זיכרון או בעיות וקשיים בהתמצאות במקום ובזמן, או ממצב של אדישות או הפרעות בהתנהגות, כלומר מצבים העלולים לסכן אותו. לדוגמה, קשיש שאינו מודע ליום ולשעה, אינו זוכר את שמות בני משפחתו וכיוצא בזה. 

תשישות נפש היא מחלה כרונית המחריפה ומתקדמת עם הזמן, בין הסימפטומים העיקריים של הבעיה: בלבול, שוטטות, הפרעות שינה, חרדה, תוקפנות, קושי לקיים קשרים חברתיים וקושי בביצוע פעולות יומיומיות כמו אכילה, רחצה והלבשה. 
   
מהי ההגדרה של תשוש נפש?

על פי משרד הבריאות, ההגדרה למטופל תשוש נפש, לצורך השמה במחלקת תשושי נפש בלבד:
מטופל הסובל מירידה משמעותית בתפקוד המוח, כלומר ירידה קוגניטיבית, במישורי זיכרון, התמצאות ואינטלקט, במידה כזאת שהוא זקוק לעזרה מלאה בפעילויות יומיומיות בסיסיות, לרבות אכילה, רחצה, הלבשה, עשיית צרכים, הכוונה בניידות וכן השגחת צמודה ומלאה על בטיחותו, בכל שעות היום.


אבחון והערכת תשוש נפש
אבחון והערכת תשושי נפש מבוסס על תצפיות, שאלונים, משימות לבחינת התפקוד הקוגניטיבי, וכן תשאול בני משפחתו של הקשיש. ישנם 4 מבחנים מקובלים לבדיקת מצבו של אדם תשוש נפש, כאשר מבחן התלות הנחשב למקובל בביטוח לאומי נועד לקבוע את מידת הסיוע שקשיש תשוש נפש זקוק לו. מבחן התלות נועד לקבוע את מידת תפקודו של הקשיש בפעולות יומיומיות בסיסיות כמו אכילה, לבוש, שתייה, ניידות, שליטה על סוגרים (שימוש בשירותים), רחצה ושמירה על היגיינה, קימה ושכיבה.

מבחני האבחון המקובלים הם:
מבחן מיני מנטל – אבחון יכולת ההתמצאות בזמן ובמרחב, ואבחון רמת הקשב והזיכרון של הקשיש. המבחן מבוסס על תשאול הקשיש וביצוע משימות כגון ציור וכתיבה.

מבחן MSQ – אבחון הקשיש תשוש הנפש על פי מצבו הקוגניטיבי ומידת התמצאותו בזמן ובמרחב. המבחן מבוסס על תשאול הקשיש והתוצאות נקבעות על סמך תשובותיו.

מבחן השעון – אבחון רמת התפקוד הקוגניטיבי של הקשיש ויכולתו לראיה מרחבית ולתפיסה מופשטת. המבחן מבוסס על פי מידת יכולתו של הקשיש לצייר שעון ולהבין מה השעה בהתאם למיקום המחוגים.
מבחן CAMDEX – הערכת מצב הקשיש על פי רמת תפקודו בפעולות A
DL, תפקוד קוגניטיבי ומידת חומרת מחלתו.

פתרונות לתשושי נפש
טיפול צמוד בקשיש תשוש נפש מאפשר להאט את קצב הירידה הקוגניטיבית, ולאפשר לו שגרת יום נוחה ובטוחה. לעתים משלבים טיפול תרופתי כדי לסייע לקשיש תשוש הנפש, במקרים מסוימים הטיפול משולב גם בתרופות נגד דיכאון וחרדה. 
במידה והקשיש שוהה בבית אבות מומלץ לתשושי נפש, לרוב הוא יזכה גם לטיפולים כמו ריפוי בעיסוק, טיפול בתנועה וכדומה.


בהתאם לממצאי האבחון והערכת תשוש הנפש, חשוב לדאוג לטיפול בקשיש בהתאם למצבו. בשלב ההתחלתי של ירידה קוגניטיבית נהוג לאפשר לקשיש להמשיך בשגרת חייו, לרוב בביתו, בעזרת בני משפחתו ובעזרת מטפל המגיע אליו למספר שעות מטעם ביטוח לאומי. ככל שמצבו מחריף והוא מתקשה בביצוע פעולות יומיומיות, ניתן לבחור בפתרונות לסיעוד וטיפול בקשיש בביתו 24 שעות ביממה, למשל באמצעות העסקת עובד זר.

חשוב להדגיש כי טיפול בקשיש תשוש נפש אינו דבר של מה בכך, זהו נטל כבד על בני המשפחה, הן מבחינה רגשית והן מבחינה כלכלית. הטיפול בתשוש נפש דורש השגחה צמודה, זהו טיפול מורכב לאורך זמן המחייב גם משאבים כלכליים שאין לכל אחד. 

האפשרות המומלצת היא לאתר בית אבות לתשושי נפש הכולל מחלקה מאובטחת למניעת מקרים כגון שוטטות וניסיונות בריחה של הסובלים מירידה קוגניטיבית.

בבית אבות לתשושי נפש יש צוות רפואי מקצועי וצוות סיעודי מיומן 24 שעות ביממה, הקשיש זוכה למגוון טיפולים על מנת לשמר את מצבו הפיסי והקוגניטיבי, ויש גם מגוון פעילויות פנאי ואירועי תרבות. ראוי לציין כי שהיית הקשיש תשוש הנפש בבית אבות מתאים, משפרת ברוב המקרים את מערכת היחסים בין הקשיש לבני משפחתו. 




לייעוץ והכוונה על ידי עובדות סוציאליות השאירו פרטים