הסתגלות לבית חדש ולסביבה חדשה היא לא עניין פשוט גם בגיל צעיר. כולנו, גם כאלה שלא חוו מעברים רבים בין דירות, זוכרים את הפרפרים בבטן, את החששות והפחדים לפני כל שינוי. בין אם זה כניסה לכיתה א', מעבר לצבא או התחלת עבודה חדשה בוודאי ובוודאי לפני מעבר לבית חדש והסתגלות לסביבת מגורים אחרת ולילדים אחרים. מעבר לבית אבות כשמדובר באנשים מבוגרים הוא מעבר שחופן בתוכו אתגרים רבים עוד יותר. כשמדובר על בית אבות סיעודי – המעבר קשה שבעתיים.
חלקה של המשפחה בתהליך ההסתגלות
בית אבות סיעודי מיועד לאנשים שכבר אינם עצמאיים וזקוקים לטיפול צמוד ולהשגחה רפואית צמודה. אלו קשישים שכבר אין בכוחם לעשות כמעט דבר מהפעולות הבסיסיות ביותר. גם אם מדובר בהורה סיעודי שהיה מטופל בבית, עדיין ההסתגלות לסדר יום חדש, לצוות לא מוכר ולמקום זר לחלוטין יכול להפחיד כל אחד בטח קשיש שכלו כוחותיו. המשימה לא קלה בגיל הזה ולמשפחה יש חלק גדול בהצלחת התהליך.
להלן כמה דברים שתוכלו לעשות על מנת להקל על ההורה את תהליך ההסתגלות:
מציאת בית אבות סיעודי העונה על צרכיו של הקשיש הוא הדבר הראשון והחשוב ביותר שתוכלו לעשות למען הורכם על מנת להקל עליו את ההסתגלות. ככל שהמקום יענה על הצרכים של הורכם מבחינת הטיפול הרפואי, סדר היום השגור במקום, אופי המקום, הגודל שלו, הצוות והדיירים במקום – כך יגדלו הסיכויים שהוא יסתגל מהר יותר למעבר.
סיוע במציאת בית אבות סיעודי במרכז (בתל אביב, בפתח תקווה וכדומה), ניתן לקבל ללא תשלום במרכזי הכוונה מקצועיים דוגמת חברת אורים. מומחי ההשמה יעזרו לכם להבין איזה בית אבות מתאים בדיוק לצרכי הורכם: בית אבות סיעודי, בית אבות לתשושים, בית אבות לעצמאיים וכדומה. בקיאותם של מומחי ההשמה בתחום בתי האבות גדולה והם יעזרו לכם לא רק להגדיר את פתרון הדיור המתאים ביותר אלא גם את המיקום הנוח ביותר והכל בהתאם לצרכיו ולהעדפותיו של הקשיש ומשפחתו.
דברו עם הורכם וספרו לו על בית האבות הסיעודי טרם המעבר אחרי שעשיתם סיורים במקום והחלטתם שהמעבר לבית האבות הסיעודי הוא הדבר הטוב ביותר עבור ההורה שלכם, ספרו לו על המקום ועל הדברים הטובים שיהיו לו שם: "כבר לא תצטרך להתאשפז כל פעם שתרגיש לא טוב. יש במקום רופא צמוד והוא יוכל לעזור לך", "תוכל לקבל טיפול פיזיותרפי ללא תוספת תשלום", "כל הצוות מדבר עברית. יהיה לך הרבה יותר קל לתקשר אתם מאשר עם העובד הזר", "אתה תאהב את החדר. הוא יפה, נקי ומתוחזק". האוכל כמעט כמו בבית מלון. יש מגוון של מאכלים ואתה תוכל לאכול מה שהכי בא לך באותו היום." שדרו לו באופן עקבי שזוהי האופציה הטובה ביותר עבורו וכי הוא במקום בטוח.
קשר משפחתי
ביום המעבר ובימים הבאים אחריו הקפידו על ביקורים תכופים של בני המשפחה. לפחות בשבועות הראשונים רצוי שהביקורים יהיו יומיומיים. זכרו כמה קשה היה לכם להיפרד מאימא או מאבא שלכם בגן או בכיתה א'. גם להורה שלכם קשה. אפילו יותר. ערכו את הביקורים ברוטציה כדי שלא יכבידו על אחד מכם בלבד. עמדו בקשר רציף עם העובדת הסוציאלית המקצועית הנמצאת בכל בית אבות. ולוו את הקשיש בתמיכה רגשית. את ההדרכה לתמיכה הנכונה תוכלו לקבל מהמלווה המקצועי שיוצמד אליכם ממרכז ההכוונה.